OBNOVA TOPLINARSTVA GRADA RIJEKE
projekt povećanja energetske učinkovitosti
Učitavanje...
Web stranicu zbog njezinih funkcionalnosti nije moguće prikazati u pregledniku Internet Explorer
Preusmjereni ste automatski na preglednik Microsoft Edge.
Internet Explorer zbog tehničkih nedostataka ne može pravilno prikazati traženu Web stranicu.
Preporučujemo pregled Web stranice u preglednicima kao što su:
Google Chrome, Brave, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari i Opera.

Predstavljeni radovi na riječkim toplanama i toplovodnoj distributivnoj mreži Energa

22.02.2023.

Iduću, intenzivnu fazu ovog velikog EU projekta koji je započeo u travnju prošle godine javnosti su predstavili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović te zamjenik direktora Energa Marko Križanec.

Gradonačelnik Filipović je izjavio kako projekt koji uključuje obnovu postojeće toplovodne distribucijske mreže, izgradnju novih spojnih toplovoda i radove na 7 postojećih riječkih toplana, sada ulazi u intenzivnu fazu. Stoga je pozvao sugrađane na strpljenje jer će ovi radovi, kao i svaki drugi, neminovno donijeti i neugodnosti u smislu otežanog prometa.

Uz radove na sedam riječkih toplana koji su u tijeku, potpisom ugovora s tvrtkom AMARC stvoreni su svi uvjeti za početak radova na distributivnoj toplovodnoj mreži Energa čime će se obnoviti 7,9 km starih riječkih toplovoda te izgraditi 2,5 kilometara novih spojnih toplovoda.

Zamjenik direktora Energa Marko Križanec predstavio je ono što je do sada učinjeno u sklopu projekta kao i nadolazeće zahvate na riječkim toplanama. Na toplani Gornja Vežica koja će postati glavna toplana toplinskog sustava „Istok“ s povezanim sustavima Vojak i Donja Vežica, idućeg tjedna započinju intenzivni radovi čiji je završetak predviđen u srpnju ove godine. Radovi na toplani Zamet nalaze se pri samom kraju, a nova tehnologija u ovom toplinskom sustavu je učinkovita, čista i sigurna. Krajem svibnja trebala bi u cijelosti biti obnovljena i potpuno automatizirana i toplana Malonji koja će postati primarna toplana za proizvodnju toplinske energije jedinstvenog sustava „Zapad“, koji uključuje i sustave Zamet i Krnjevo. Po istom principu obnovit će se i toplana Srdoči koja će činiti zasebni toplinski sustav za taj dio grada. Građevinska dozvola je ishodovana, a radovi započinju u ožujku. Ovim će se projektom ukupno obnoviti gotovo 95% distribucijske toplovodne mreže, dok je preostalih 5% koji je u dobrom je stanju, za obnovu predviđeno u idućem srednjoročnom razdoblju.

Značajan potencijal daljnjeg razvoja toplinarstva leži i u projektu D2Heat, financiranog kroz EU program Life. Ovaj projekt treba potaknuti 40 milijuna eura investicija u hrvatsko toplinarstvo, a kako je Energo jedan od tvrtki zastupljenih u projektnom konzorciju, dio tog iznosa mogao bi se usmjeriti u riječku aglomeraciju. Naime, na riječkom području postoji nekoliko postojećih ali i potencijalnih projekata koji se sjajno mogu uklopiti u ovaj okvir osiguranja sigurne, povoljne i čiste opskrbe grijanjem te postojećim ali i budućim korisnicima sustava toplinarstva donijeti značajnu korist.

Nositelj projekta: ENERGO d.o.o.

Dolac 14, 51000 Rijeka • Tel: 0800 353 040 • info@energo.hr • www.energo.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sva prava pridržana © Copyright by ENERGO d.o.o. 2021.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj ove internetske stranice isključivo je odgovornost ENERGO d.o.o. i ne odražava nužno gledište Europske unije

  • Povećajte tekst
  • Smanjite tekst
  • Sivi tonovi
  • Visoki kontrast
  • Negativni kontrast
  • Svjetla pozadina
  • Podcrtani linkovi
  • Poništi